Så här ser de nya stadsbussarna ut. I oktober sätts de i trafik, men redan i augusti börjar länsbussarna – även de med det nya utseendet – att rulla ut. Foto: Monika Bruhn/SVT

Exklusiva förhandsbilder: Här är Örebro läns nya bussar

Uppdaterad
Publicerad

De nya vita bussarna är i Örebro, och SVT Nyheter Örebro har fått följa med och spana in den nya bussflottan. Den 19 augusti börjar regionaltrafiken gå från Odensbacken och den första oktober rullar stadstrafiken i Örebro igång i ny kulör.

Som SVT tidigare har berättat så ska Region Örebro län driva busstrafiken tillsammans med Region Västmanland. Och med det nya samarbetet kommer nya bussar, vilket innebär att länsbornas ikoniska lila stadsbussar och blåa regionalbussar försvinner för att istället ersättas med blåvita bussar. 

-  De bussar vi har idag har rullat i trafiken i många år och vårt avtal med Nobina som kör

Fredrik Eliasson, enhetschef för kollektivtrafik på Region Örebro län, och Mikael Källberg, teknisk chef på Svealandstrafiken. Foto: Monika Bruhn/SVT

bussarna går ut. Så det är dags  för nya bussar, säger Fredrik Eliasson, enhetschef för kollektivtrafik på Region Örebro län.

– Vi har ju haft blåa bussar i Örebro och vita i Västmanland, så blåvita bussar var ett sätta att mötas på mitten. Vågmotivet ska symoblisera att vi har många sjöar i våra län, säger Eliasson.

Luftkonditionering i nya stadsbussarna

De nya bussarna kommer med en del nya finesser, bland annat kommer regionalbussarna vara utrustade med barnstolar och samtliga bussar kommer att ha USB-portar för laddning av exempelvis mobiler.

Stadsbussarna kommer också få luftkonditionering.

– Men mycket kommer också vara sig likt, säger Fredrik Eliasson.

För miljön

Tidigare har de regionalabussarna gått på biodiesel men med de nya bussarna går man över till biogas.

De nya stadsbussarna har också plats för fler passagerare och bland dem finns fler så kallade ”dragspelsbussar”.

– För vissa avgångar har faktiskt varit fullsatta, och så vill vi ju inte att det ska vara, säger Fredrik Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.