Sandra Lee, Länstrafiken, svarar på några frågor om de nya blåvita bussarna. Foto: Alexander von Sydow

Länstrafiken svarar – därför blir de nya bussarna vita och blå

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att Länstrafikens bussar byter färger till hösten har engagerat er länsbor. SVT Nyheter ringde upp Sandra Lee på Länstrafiken för att få svar på några av de frågor dykt upp.

Under morgonen kunde SVT Nyheter Örebro berätta Länstrafiken i regionerna i Örebro och Västmanlands län slår sig samman och bildar Svealandstrafiken. I och med det byter också bussarna utseende.

Det här har väckt en del frågor hos er läsare, så vi på redaktionen beslöt oss för att ringa upp Sandra Lee, som är sektionschef på avdelningen Marknad på Länstrafiken, för att se om vi kunde få lite svar.

Varför blir bussarna just blåa och vita?

– Utseendet på bussarna är beslutade av Region Örebro län och Region Västmanland tillsammans. Färgerna är en kompromiss av de vita bussarna i Västmanland och de blå regionbussarna i Örebro län. Att vi har valt den blå färgen beror på att den återfinns i både VL’s och Länstrafikens varumärken, samt att den blå färgen anspelar på de omtyckta sjöarna och vattendragen i de båda länen. Kopplingen till vattendragen har också förstärkts genom vågformen.

– I stadstrafiken i Örebro har bussarna i flera år varit lila, men det är en färg som försvinner när de nya bussarna införs. I Örebro län kommer bussarna i regiontrafiken och stadstrafiken ha samma utseende vilket är en nyhet.

Varför är den blå färgen upptill och inte nedtill, om det nu ska likna en våg?

– Placeringen av den blå vågen kom fram genom en designprocess med resultatet att den placerades upptill.

Kommer de nya bussarna att drivas på el eller biogas?

– Alla nya bussar kommer att drivas på biogas. Tidigare har enbart bussarna i Örebro stadstrafik drivits med biogas. En nyhet till hösten är att även nya bussar i regiontrafiken kommer att drivas med biogas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.