Hans Fredlund misstänker att ett vaccin mot covid-19 kan bli klart när vi inte längre är i behov av det. Foto: SVT

Experten: ”Vaccinet kan komma när vi inte längre behöver det”

Uppdaterad
Publicerad

Hela världen deltar i jakten på ett vaccin mot covid-19. Men frågan är när det kommer att bli klart och hur bra det kan bli.

På Läkemedelsverket räknar man inte med att ett vaccin mot covid-19 kommer att finnas på marknaden under 2020. På sin hemsida skriver Läkemedelsverket:

”En rad aktörer i världen arbetar på olika sätt med att försöka ta fram ett vaccin mot covid-19. Det finns idag två vacciner som genomgår klinisk prövning på människor (fas I) i världen. Inget av studierna sker i Sverige. Det tar lång tid att utveckla vacciner, i normala fall många år.”

Coronaviruset i Örebro län

Förre smittskyddsläkaren i Örebro, Hans Fredlund, ingår i den expertgrupp som stöttar Folkhälsomyndigheten under pandemin ser att det i så fall kan vara för sent.

– Det kan mycket väl vara så att vi har ett vaccin klart när vi inte längre behöver det, konstaterar han.

Dessutom ger viruset kortvariga immuniteter vilket gör det svårt att ta fram ett vaccin.

– Så vi vet helt enkelt inte hur bra det kommer att bli, avslutar Hans Fredlund.

I avsaknad av vaccin är Läkemedelsverkets råd att följa de rekommendationer som ufärdats av Folkhälsomyndigheten.

Här hittar du mer information om Covid-19 i Örebro län

Region Örebro län informerar om det nya viruset på flera olika språk. Där kan du också få sjukvårdsråd och se de livesända lägesrapporterna som regionledningen lägger ut regelbundet.

Länsstyrelsen i Örebro har bland annat information för företagare, fakta och nationella beslut från myndigheter kring smittan och information från länets samtliga kommuner.

Polisen har information om sammankomster och tillställningar, förändrade brottsmönster till följd av viruset och varningar för bedragare.

Folkhälsomyndigheten gör analyser, bedömningar och följer hur utbrottet utvecklas. Här finns nationella riktlinjer för hur man ska hantera smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet