BAE Systems Bofors har börjat delta på konferenser igen ute i världen, en viktigt del för verksamheten enligt Katarina Tolgfors. Hör mer i videoklippet. Foto: Kristofer Ström/SVT

Exportjätten BAE Systems Bofors i Karlskoga släpper på resandet igen

Uppdaterad
Publicerad

Ett och ett halvt års väntan från konferenser och möten med kunder runt om i världen är nu över för BAE Systems Bofors i Karlskoga. Nu släpper man på resandet igen stegvis.

– Vi måste finnas där våra kunder finns, säger kommunikationschefen Katarina Tolgfors.

BAE Systems Bofors i Karlskoga har relationer med hela världen, men resandet har de senaste ett och ett halvt åren legat mer eller mindre helt stilla.

Nu ska det bli ändring på det när restriktionerna lättar undan för undan. Tillbaks till samma nivåer det en gång var lär det däremot inte bli.

– Vi är ett exportföretag och beroende av att att träffa våra kunder, samarbetspartners och vara med på konferenser utomlands. Vi ser att resandet kommer minska något men att vi behöver komma ut i världen igen.

Hör Katarina Tolgfors berätta mer i klippet om hur det varit att komma ut i världen igen

Hur har ditt resande i jobbet påverkats av pandemin, och vad tycker du om det?

Tack för ert deltagande i chatten här i dag! Nu stänger vi för denna gång.

Malin • De låga smittotalen i Värmland har gjort att vi på mitt jobb har kunnat jobba både på kontoret och på distans, men däremot har resor mellan kontor i Sverige i princip stannat av.

Det är fantastiskt att se hur samhället har ställt om till digitala möten, men nu finns det ett uppdämt behov av att träffas igen så nu kommer alla resor samtidigt istället.

Anna • Sålde bilen nov 2019 och har bara åkt stadsbuss en gång sedan dess, biljettpriset är för högt för mig. Går mest med sällskap, cyklar om jag är själv. Slutade resa med flyg för 15 år sedan pga klimatet, reser sällan med tåg för metallukten på perrongen gör mig illamående. Utflykter görs med bil, bekanta kör. Pandemin har gjort gatumiljön behagligare, mycket bättre luft!

Rebecca • Jag började cykla till jobbet de dagar jag jobbar på kontoret och till stan öht under starten av pandemin, för att undvika kollektivtrafiken.

Det har jag fortsatt med. Jag har tagit mig till kontoret två dagar i veckan och jobbar resten hemma. Så jag har börjat cykla väldigt mycket mer av pandemin.

Åker enbart buss och tunnelbana enstaka gånger och köper inte längre månadskort för kollektivtrafiken utan enbart reskassa.

Alexander • Jag slipper flytta till Malmö utan kan studera hemifrån

RoK • I mitt arbete har resandet ändrats. Det har blivit mer digitala möten, vilket är bra både för min egen del (restiden) men även för miljön.

Vissa möte har under pandemin ändå krävt fysiska möten pga mötets innehåll (säkerhet). Även när pandemin stabiliserats fortsätter digitala möten vilket skapar mer tid för annat än att resa.

Dock märks att de inofficiella möten/informationsutbyte som sker under/kaffepaus vid fysiska möten inte blir av. Dessa ”träffar” märks vid större och längre projekt saknas som gör att vissa framgångar minskas.

ll • Har arbetat mycket mer hemifrån.

Helle • Började två olika nya arbeten under pågående restriktioner. Ett nytt arbete helt på distans, som ej ens varit möjligt att ta om resor hade varit tvungna.

Det andra nya och huvudsakliga arbetet, med att arbeta hemifrån, och vissa dagar på plats. Fortsatt är planen där att arbeta hemifrån o på plats 50/50.

Även detta arbete hade ej varit möjligt att ta, om alla dagar hade varit på plats. Att arbeta på distans, skapar möjligheter att söka arbeten längre bort från där man bor.

Ser man det digitala som möjligheter, och ser till att det går att mötas ibland, kanske någon gång per vecka eller kanske månad. Finns det stora vinster att spara tid, och skapa utrymme för återhämtning.

Restid som sparas, skall inte bytas mot längre arbetstid utan användas som egen tid. Restid är inget man får betalt för, att använda den för sig själv och sin familj är långsiktigt hållbart.

Hej! Chatten är öppen, välkommen att dela med dig av dina erfarenheter!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet