I en rapport från Myndigheten för vårdanalys konstateras att knappt var fjärde person i Sverige har valt att byta vårdcentral efter att vårdvalet infördes 1 januari 2010. I Västmanlands och Örebro län följer man rikssnittet, 23 respektive 24 procent har valt att byta.
Enligt myndigheten beror det på att informationen är för dålig, det är i dag svårt att jämföra de olika vårdcentralerna med varandra. Det saknas medicinsk och klinisk information som patienten i fråga behöver för att kunna fatta ett välgrundat beslut, det skriver Dagens Nyheter. Att det är så få som har valt att byta vårdcentral är ett bekymmer enligt Myndigheten för vårdanalys eftersom vårdvalet var tänkt att öka konkurrensen och därmed höja kvalitén inom primärvården.
Karl G Bartoll är primärvårdschef i Örebro läns landsting och håller med om att informationen ut till patienterna skulle kunna vara bättre.
– Men sedan tror jag att många är ganska nöjda med sin vårdcentral, man har inget behov av att byta speciellt ofta. Det bygger ju mycket på kontinuerliga kontakter och de är man rädd om, säger han och fortsätter:
– I förlägningen tror jag att medvetna patienter gör medvetna val men visst, vi skulle kunna bli bättre på att redovisa våra kvalitéer.