Personal på flera privata företag inom hemtjänsten larmar om att de inte får betalt för transporttiden mellan kunderna. Foto: TT

Fackets larm: Privata hemtjänstföretag låter personalen jobba gratis

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal larmar om att en del privata hemtjänstföretag använder delade turer för att slippa betala sina anställda för transporttiden mellan kunderna.
– Det ska inte vara så här, säger Mikael Adriansson på Kommunal.

Upplägget är enkelt. Istället för att ge personalen en sammanhängande arbetstid, delas dagen upp i ett stort antal delade turer.

På så vis kan företaget hävda att personalen endast ska få betalt för den tid de tillbringat hemma hos de äldre, medan transporttiden mellan kunderna ses som fritid.

– Jag har varit i kontakt med flera personer som varit i tjänst från sju på morgonen till klockan tio på kvällen för att få ihop sina timmar, säger Mikael Adriansson som är regionalt fackligt ombud på Kommunal.

Facket inte alltid välkomna

Men facket har ännu inte kunnat bevisa att företagen gör sig skyldiga till något arbetsrättsligt- eller kollektivavtalsbrott.

– Det är inte helt enkelt för oss att granska de här företagen eftersom att de inte alltid har kollektivavtal. Då är vår insyn väldigt begränsad och det är inte alltid vi är välkomna över huvud taget, säger Britt-Marie Balaj som är sektionsordförande på Kommunal.

Britt-Marie Balaj och Mikael Adriansson på Kommunal vittnar om att dåliga arbetsvillkor och obetald arbetstid är ett stort problem för de som arbetar inom hemtjänsten. Foto: Johan Pisoni / SVT

Kan gå till arbetsdomstolen

Facket har exempelvis fått indikationer på att fyra privata hemtjänstföretag i Örebro låter sin personal jobba gratis. Nu för man därför dialog med de anställda på företagen och samlar på sig bevis för att kunna driva frågan vidare.

– Det kan bli tal om en arbetsrättslig prövning längre fram. Det blir en fråga för våra jurister att avgöra, säger Britt-Marie Balaj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dåliga villkor på jobbet – Örebro

Mer i ämnet