Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunen måste bli bättre på att hitta och behålla kunnig personal i Askersund, det menar bland annat fackförbundet Kommunal. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Facket inte överraskat av kritiken mot socialförvaltningen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunrevisorernas kritik mot äldreomsorgen i Askersund överraskar inte facket Kommunal. Jeanette Borg, undersköterska och fackligt ombud menar att det främst handlar om brist på personal.

– Askersund har ju samma problem som vi ser på många andra håll i landet. Kommunen måste bli bättre på att hitta och behålla kunnig personal, säger hon.

I revisorernas rapport påpekas att det inte bara handlar om brist på personal. Politikerna i Socialnämnden och ledningen för socialförvaltningen kritiseras för att man inte lyckas använda de resurser man har på bästa sätt.

Maria Ståhl, socialchef i Askersunds kommun, vill inte ställa upp på en intervju. Istället har hon skickat ett skriftligt svar till SVT Nyheter Örebro:

”Revisionsgranskningen pekar på ett antal brister i vår verksamhet. De flesta av dessa är redan kända medan några av dem tar upp nya aspekter som vi inte själva har identifierat. Det är bra för vår verksamhet att den belyses av oberoende aktörer, i syfte att driva utvecklingsarbetet framåt. Vi är dock starkt kritiska mot att rapporten inte tar upp det förbättringsarbete som redan pågår för att komma till rätta med många av de identifierade bristerna”

(...)

”Man måste också sätta takten på förbättringsarbetet i relation till den pandemi som har påverkat verksamheten mycket påtagligt under de senaste ett och ett halvt åren”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer