Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Lorin är disktriktsordförande för professions- och fackförbundet Fysioterapeuterna. Foto: SVT

Facket: Kommunerna behöver egna fysioterapeuter

Uppdaterad
Publicerad

Fysioterapeuternas fackförbund vill att Örebro läns kommuner anställer egna fysioterapeuter, det som tidigare hette sjukgymnaster.

Hemrehabiliteringen i länet omfattas av den kommunala hälso- och sjukvården. Men Örebro län sticker ut i landet då kommunerna inte har egna fysioterapeuter – alla är anställda av regionen.

– Det behövs fler terapeuter och de behöver vara anställda av kommunen, så att de kan jobba ihop och ha samma arbetsgivare, säger Karin Lorin distriktsordförande för Fysioterapeuterna.

För hemvården i Örebro kommun finns sex fysioterapeuter avsatta från regionen, fördelade på 150 000 invånare. I Köpings kommun finns lika många fysioterepeuter, sex stycken, fördelat på på 26 000 invånare.

Tidigare fall

SVT Nyheter har tidigare berättat om Siv Karlsson som efter en stroke har svårt att få rehabilitering – den fysioterapeut som besöker hennes boende har 50 patienter att ta han om under en timme i veckan.

Svaret från politiskt håll är att rehabiliteringen behöver bli bättre, och att det pågår en utredning om kommuner ska ha fysioterepeuter eller ej.

Minskar skador och kostnader

Att satsa på fysioterapi för äldre kan löna sig, visade det sig när ett projekt avslutades i Landskrona förra året. Extra fysio- och arbetsterapeuter anställdes för att arbeta förebyggande kring fallskador. Färre personer ramlade och gjorde sig illa, och omsorgsförvaltningen i Landskrona kommun kunde på tre år minska kostnaderna med 3,7 miljoner kronor. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer