Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunalrådet John Johansson (S) medger att man behöver bli bättre på strokevård i Örebro. Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Vi behöver bli bättre på rehabilitering”

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en utredning kring hur rehabiliteringsvården ska vara utformad. Det är svaret från politiskt håll efter de senaste dagarnas kritik om bristfällig rehabilitering av äldre.
– Vi behöver bli bättre på rehabilitering och vi behöver öka samverkan, säger John Johansson (S), kommunalråd i Örebro.

SVT har tidigare berättat om strokedrabbade Siv Karlsson i Örebro som inte får den rehabilitering hon efterfrågar, och om fysioterapeuterna som larmar om att patienter inte får den vård de har rätt till.

På äldreboendet där Siv Karlsson bor kommer en fysioterapeut, eller sjuggymnast som de kalaldes förr, på besök en timme i veckan. Då ska tiden räcka till 50 boende.

Kommunen har inte egna fysioterapeut

Det är kommunen som ansvarar för Sivs rehabilitering, men i Örebro län är ett av få där kommunerna inte har egna fysioterapeuter. Istället är de anställda av Region Örebro län.

– Det är en överenskommelse som gällt länge, att det är regionen som står för den delen i rehabiliteringen. Nu pågår en utredning som ska se över huvudmannaskapet. Vi får se vad den kommer fram till och sen får vi ta ställning då, säger John Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Örebro med ansvar för social välfärd.

Ett bristyrke

Han konstaterar att fysioterapeuter är ett bristyrke och att regionen som idag har ansvaret arbetar för att anställa fler. Men han ser även andra möjligheter för att ge bättre vård.

– Det som är viktigt att säga är att rehabiliteringen måste stå i centrum. Det kan vara så att en del av rehabiliteringen kan utföras av andra, och det behöver man titta på, säger John Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer