Foto: SVT

Facket fortsatt kritiskt: ”Det har gått fruktansvärt långt”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för socialarbetarna i Ljusnarsbergs kommun har försämrats ytterligare. Det säger fackförbundet Akademikerförbundet SSR efter det senaste mötet med medlemmar och kommunledning.

Under det senaste året har ett stort antal socialsekreterare valt att säga upp sig i Ljusnarsbergs kommun. Flera socialarbetare har också blivit sjukskrivna på grund av för hög arbetsbelastning.

Många har varit missnöjda med arbetsmiljön och facket har kritiserat kommunledningen för att inte ta hand om sina anställda. Igår hade Akademikerförbundet SSR möte med sina medlemmar och med kommunledningen i Ljusnarsbergs kommun.

Brist på socialsekreterare

Förvärrad situation

– Vi fick reda på att situationen har blivit ännu värre. De som var sjukskrivna när vi senast träffade medlemmarna är fortfarande sjukskrivna, och personalen är jättetrött, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.

Fortsatt åt fel håll

Heike Erkers träffade representanter från Ljusnarsbergs kommun redan i november 2015 och menar att utvecklingen fortsatt gå åt fel håll sedan dess.

– Redan då gick de på knäna och ingenting har förändrats sedan dess. Kommunen verkar inte ha tagit frågan på allvar. När personal väljer att sluta har det gått fruktansvärt långt, säger hon.

Enligt Heike Erkers är problemen i Ljusnarsbergs kommun omfattande och hon tror att det beror på en kultur där Socialtjänsten inte respekteras. Hon säger att det krävs omfattande förändringar för att Ljusnarsbergs kommun ska kunna komma tillrätta med problemen.

Lyckat möte

Trots att hon understryker att det krävs stora förändringar för att komma tillrätta med situationen är hon nöjd med onsdagens sammanträde.

– Mötet var lyckat, det känns som att vi öppnade upp för en dialog. Vi lämnade över en punktlista till kommunen med saker som måste förändras, säger hon.

Bo Wallströmmer, kommunchef på Ljusnarsbergs kommun, var med på mötet och han tycker också att det var framgångsrikt.

– Vi kommer gå igenom den här punktlistan och se hur vi ska göra med den. Just nu håller vi på att försöka anställa personal, säger han.

Det senaste året har tio socialsekreterare slutat vid Ljusnarsbergs kommun. För att bestämma hur fler ska lockas till att jobba på Socialtjänsten i kommunen ska ledingen ha samtal med de anställda.

Ni har ju varit medvetna om kritiken länge nu, varför har inte mer hänt?

– Vi letar efter en ny enhetschef och tycker att den ska få vara med och bestämma över den fortsatta utvecklingen. Vi kommer ha en fortsatt diskussion centralt med SSR för att komma tillrätta med situationen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på socialsekreterare

Mer i ämnet