Frekvensen som är nu är för ett låggetingår i Örebro län. Foto: Johan Nilsson / TT

Färre getingar väntas i år

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli färre getingar i år. Enligt Anticimex är det låg frekvens på samtal och mail från länsbor som vill bli av med de surrande insekterna, jämfört med den här tiden i fjol.

– Det blir nästan aldrig ett getingår två år i rad, säger Sara Sonesson, platschef på Anticimex i Örebro.

Förra året var det värsta getingåret på länge. Sara Sonesson tror att det kommer att dröja tills det blir så pass mycket getingar under ett år igen.

– I år har det varit en ganska kall vår vilket gjort att bona som bildades är små och att det främst bara är drottningen som finns där.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om vi får många getingar i år, det kommer nog bli ett tunt år, säger Sara Sonesson.

Kan skilja sig åt i landet

Hittills i år har skadesaneraren fått en låg frekvens av samtal, mail och uppdrag. Mängden talar alltså för ett år med få getingar i Örebro län. Men det kan skilja sig åt i landet.

–Det är farligt att säga att det absolut inte finns några getingar, ibland blir det varmt under plåttak då kan det ha blivit småbebisar där. Men i allra flesta fall nu ger vi rådgivning på telefon och behöver inte åka ut och bekämpa getingbon, säger Sara Sonesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer