Björn Åqvist oroar sig för sina hyresgäster i Saluhallen i Örebro: ”Det värsta är att man inte vet hur länge det här kommer att hålla på.” Foto: SVT

Glest bland gästerna på restaurangtorget – då drabbas även fastighetsägaren

Publicerad

Det ekar tomt i Saluhallen i Örebro där ett tiotal restauranger normalt lockar både lunch- och middagsgäster. Coronapandemin innebär att betydligt färre vågar sig hit. Men det vikande kundunderlaget drabbar inte bara restaurangägarna utan även fastighetsbolaget som hyr ut lokalen.

Björn Åqvist förvaltar ett 130-årigt arv. Så länge har nämligen fastighetsbolaget Carlsson & Åqvist funnits i Örebro.

Nu är det han och två syskon som driver bolaget som förutom bostäder också äger ett 30-tal lokaler, bland annat Saluhallen i Örebro.

Coronaviruset i Örebro län

– Det är ju de här hyresgästerna man är orolig för, säger han när han går runt bland de nio restaurangerna som är folktomma trots att det närmar sig lunchtid.

Kan komma nya restriktioner

Det som oroar honom mest är att inte veta hur länge man måste hålla ut innan det vänder och kunderna kommer tillbaka.

– Eller om det kommer nya restriktioner som säger att man måste stänga helt under en period. Det nya stödpaketet som regeringen aviserat vet vi ännu inte om det kommer gynna oss.

Kan inte ge hyresfritt

Just nu diskuterar han dagligen med sina hyresgäster och kollar upp hur det går för dem. Det stora bostadsbolaget ÖBO:s åtgärd att låta hyresgäster som driver kommersiell verksamhet slippa hyran i två månader har gjort att frågan dykt upp även på det små bostadsbolagens bord.

– Men har tyvärr inga möjligheter till det. Det är oerhört få bostadsbolag som har de marginalerna som ÖBO har. Vi försöker såklart att se vad vi kan göra för att hjälpa till och vilka kostnader vi kan kapa i andra änden, men att inte få in hyrorna på något sätt går inte.

Alla på benen

Målet är nu att se till att allt rullar som det ska – på det lilla bostadsbolaget är det inte tal om permitteringar. Här gäller det istället att se till att alla håller sig på benen.

Och ännu så länge är Björn Åqvist hoppfull.

– Vi har funnits 130 år i stan och planerar att vara kvar länge än!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet