Peter Sörman är näringspolitisk chef på branschorganisationen Fastighetsägarna MittNord. Foto: SVY

Kämpigt för små hyresvärdar i coronatider: ”Hyrorna enda intäkterna”

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av de privata fastighetsägarna i Sverige är själva småföretagare. Att kräva att de ska erbjuda hyresreduktioner eller rabatter till restauranger och butiker som kämpar i coronatider är för många omöjligt. Men det finns sätt att hjälpas åt, det menar man på branschorganisationen Fastighetsägarna.

Länets största bostadsbolag, ÖBO, har beslutat att inte ta ut hyra under två månader för vissa av hyresgästerna som driver restauranger och butiker. Detta för att underlätta i coronatider då många tappat en stor del av sin kundkrets.

Men det här är något som långt ifrån alla hyresvärdar klarar att erbjuda.

Coronaviruset i Örebro län

– Av våra medlemmar är det 70 procent som bara äger en eller två fastigheter och själv räknas till småföretagare, säger Peter Sörman som är näringspolitisk chef på branschorganisationen Fastighetsägarna Mittnord. Hyror är deras enda intäkter och de är helt beroende av att pengarna kommer in.

Tittar på enskilda kontrakt

Att ha ett bra förhållande och en dialog med sina hyresgäster är huvudsaken i en tid då många kan få svårt att få verksamheten att gå ihop menar Peter Sörman.

– Det viktigaste är att man tittar på de enskilda kontrakten och den enskilda situationen. Det kan handla om att man kan dela upp hyran eller betala den i efterskott, det viktigaste är att man är konstruktiv åt båda håll. Man vill ju att det ska gå bra för ens hyresgäster, går de i konkurs tappar man ju intäkter.

Stora kedjor utnyttjar situationen

Sen finns det redan de som börjat utnyttja situationen och pressar fastighetsägarna i onödan menar Peter Sörman.

– Det gäller stora kedjor som nu säger upp sina kontrakt för att pressa fram en bättre hyra och det är ju kanske inte de som behöver hjälpen bäst idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet