Foto: SVT

Fem år efter massvaccinationen

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått fem år sedan den stora massvaccinationen mot svininfluensan. I oktober 2009 vaccinerades 60 procent av svenska befolkningen mot den fruktade sjukdomen.

Många köade i timmar för att få sin spruta och risken var överhängande att vaccinet pandemrix skulle ta slut. Men vaccinet räckte och allt var frid och fröjd – trodde man.

Efter ett tag började det komma uppgifter om biverkningar som kunde härledas till vaccinet. Det var mycket allvarliga biverkningar och först ville den samlade läkarkompetensen  inte tro att biverkningarna hade samband med influensavaccinet.

Fem år sedan massvaccineringen

Men det skulle visa sig att det var så. Ett hundratal av alla som vaccinerades drabbades av narkolepsi eller sömnsjuka.

”Total överraskning”

I Örebro län är det sex personer som fått den sjukdomen efter vaccineringen. Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som har narkolepsi drabbas av plötsliga sömnattacker, oftast flera gånger per dag.

– Uppgifterna om biverkningarna kom som en total överraskning, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund.

– Det var svårt att tro att det berodde på vaccinet men det visade sig sedan att narkolepsin hade ett samband med vaccinet pandemrix. Det är förstås förfärligt men det är ändå väldigt få med tanke på hur många miljoner svenskar som vaccinerades och vi vet fortfarande inte varför just dom här personerna drabbades.

Skulle ni göra om den här vaccineringen igen?

– Ja, det skulle vi göra, säger Fredlund.

Hade inte prövats på vanligt sätt

Vaccinet Pandemrix hade inte blivit utprovat på det sätt man brukar göra med vaccin och det berodde på att det var bråttom att få fram stora mängder. Normalt utprovas vaccinet under längre tid så att rätt mängd virus tillförs varje vaccindos.

När Pandemrix skulle tillverkas fanns inte tillräckligt mycket av influensaviruset och därför tillfördes en förstärkningsmeknism. Det kan ha haft betydelse för dem som sedan insjuknade i narkolepsi.

– Men det har vi inget svar på, säger Hans Fredlund.

Fullt friska gravida dog

– Om vi inte hade genomfört vaccineringen hade vi fått ett antal dödsfall i svininfluensa och det lyckades vi undvika nu, fortsätter Hans. Norge hade fall med fullt friska gravida som dog av H1N1-viruset alltså svininfluensa.

– Men så här i efterhand kan man också se att det tog allt för lång tid för politikerna att bestämma sig att de som drabbats av biverkningen med narkolepsi skulle få ersättning. Men politikerna blv väl helt enkelt tagna på sängen av att det förekom en så allvarlig biverkning, säger Hans.

I backspegeln konstaterar nu smittskyddsläkare Hans Fredlund att de som inte vaccinerade sig 2009 är de som insjuknar i svininfluensa och blir allvarligt sjuka. En del av dem måste ha intensivvård.

881 insjuknade

Vintersäsongen 2013-2014 var det 881 personer som insjuknade i H1N1-viruset och fick vårdas på sjukhus. 98 av dessa på intensivvård och 36 var så allvarligt sjuka att de behövde respirator eller konstgjord lunga.

Men de oväntade biverkningarna på vaccinet och reaktionerna de mötte kan ha haft betydelse för att påverka svenskarnas inställning till det årliga säsongsinfluensavaccinet.

I Tvärsnytts studio den 11 oktober 2011, två år efter massvaccinationen med Pandemrix, berättade Hans Fredlund hur man kunde se en tendens att många blivit skeptiska eller rädda för vaccinationer efter massvaccinationen 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år sedan massvaccineringen

Mer i ämnet