De första doserna Pandemrix anländer till Sverige 2009. Foto: Martin Olson / TT

Nu eldas influensavaccinet upp

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals doser av vaccinet Pandemrix kommer att förstöras. Vid årsskiftet passerades bäst-före-datumet och Socialstyrelsen har nu fått tillåtelse att göra sig av med lagret.

Nästan sju miljoner doser blev över efter massvaccineringen mot svininfluensa 2009. Värdet av doserna av läkemedlet Pandemrix låg på en halv miljard kronor.

– Det är synd, men det var ett dåligt avtal från början som en massa myndigheter förhandlade fram, konstaterar f d landstingsrådet Tomas Högström (M) i en Tvärsnyttsändning redan i oktober 2010.

Fem år sedan massvaccineringen

Nu har hållbarhetsdatumet på vaccinet passerats och före årsskiftet ska nu de totalt 6,5 miljoner överblivna doserna brännas upp efter att landets samtliga landsting gett grönt ljus.

– Det låter jättemycket, men det tar inte så mycket plats volymmässigt. Jag tror vi kan klara oss med en bil och släp, säger Anita Lundin, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år sedan massvaccineringen

Mer i ämnet