Enligt Murad Artin (V) är det viktigt att det finns ett tryck på regeringen. Foto: Vänsterpartiet/TT

Fem kommunalråd vädjar om stopp av utvisningar till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev till migrationsminister Morgan Johansson vädjar fem kommunalråd i Örebro till regeringen att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

– Det är viktigt att vi agerar. Det handlar om signalpolitik som drabbar människor som flyr, säger Murad Artin (V), en av initiativtagarna till brevet.

Brevet skickades till migrationsministern idag och har undertecknats av Murad Artin (V), Lennart Bondeson (Kd), Per-Åke Sörman (C), Karolina Wallström (L) och Niclas Persson (Mp).

LÄS MER: Många döda i explosion i Kabul

I brevet vädjar politikerna till både Morgan Johansson och regeringen:

”Vi som ledande politiker i Örebro kommun skriver till dig och till regeringen med denna starka vädjan. Vi vill inte längre se på när Sverige utvisar människor till det konfliktfyllda land som Afghanistan gång på gång visar sig vara.”

LÄS MER: Fler ställer sig bakom stopp av utvisningar till Afghanistan

”Det är signalpolitik”

Enligt Murad Artin är det viktigt att det finns ett tryck på regeringen.

– Det här handlar om signalpolitik som drabbar de människor som flyr. Utrikesdepartementet avråder från resor till Afghanistan och idag finns det ingenstans i Afghanistan som är säkert. Ändå fortsätter vi utvisa dit.

Moderaterna och socialdemokraterna i Örebro har valt att inte skriva under brevet. Sverigedemokraterna har inte blivit tillfrågade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.