– Vi känner en oro för de här ungdomarna, vad händer med dem när de kliver av planet i Afghanistan, säger Ulla Bergström (S), kommunalråd i Nora. Foto: Anders Nord/SVT

Fler ställer sig bakom stopp av utvisningar till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan skrev Socialdemokraterna i Kumla ett uttalande med krav på stopp av utvisningar till Afghanistan. Nu kräver även Socialdemokraterna i Nora och Liberalerna i Askersund att utvisningarna stoppas.

Det var i fredags som Socialdemokraterna i Kumla meddelade att de kräver ett stopp av utvisningarna till Afghanistan, med anledning av det osäkra läget i landet. Samma dag gick Vänsterpartiet i Örebro ut med en uppmaning till alla partiföreningar från övriga partier i Örebro att kräva ett omedelbart stopp av utvisningarna till Afghanistan.

LÄS MER: S i Kumla kräver stopp av utvisningar till Afghanistan

Och nu ställer sig också Nora bakom Kumlas uttalande och kräver att regeringen agerar och att det blir ett omedelbart stopp av utvisningar till landet.

– Vi vill visa vårt stöd och vi ställer oss bakom Kumlas skrivelse. Vi känner en oro för de här ungdomarna, vad händer med dem när de kliver av planet i Afghanistan, säger Ulla Bergström (S), kommunalråd i Nora.

Vill ni att Migrationsverket ska ändra sin uppfattning?

– Naturligtvis så hoppas vi ju det, säger Ulla Bergström (S).

Precis som Socialdemokraterna i Kumla hänvisar Nora till att Utrikesdepartementet, med anledning av säkerhetsläget i Afghanistan, helt avråder alla från att resa till landet, men även till Tyskland som gjort ett tillfälligt stopp av utvisningar till landet.

Nora kommun menar att utvisningarna främst drabbar barn. Foto: TT

LÄS MER: Ärendet har inte varit uppe för diskussion i Örebro län

Liberalerna i Askersund kräver i ett brev till migrationsminister Morgan Johansson att utvisningarna stoppas, enligt ett facebookinlägg av gruppledaren Staffan Korsgren. De beskriver Kabul som en plats i fullständigt kaos, och att ungdomar utvisas dit ”är för oss ett omänskligt och ovärdigt sätt att behandla dessa unga människor”.

Socialdemokraterna i Nora menar också att det finns ett starkt barnperspektiv att ta i beräkningen, eftersom att många av de som flytt från Afghanistan till Sverige är unga.

LÄS MER: I Kabul finns inte en enda säker plats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.