”Säkerhetsläget i Afghanistan är ingen plats att utvisa till”, säger Socialdemokraterna i Kumla. Foto: TT

S i Kumla kräver stopp av utvisningar till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

I ett uttalande kräver Socialdemokraterna i Kumla ett omedelbart stopp av utvisningar till Afghanistan.

– I första hand är det regeringen som måste agera, säger vice ordförande Robert Roos (S).

Partiet har skickat ut en pressmeddelande undertecknat Stefan Svensson och Robert Roos, ordförande och vice ordförande i Socialdemokraterna i  Kumla kommun.

I uttalandet skriver de om säkerhetsläget i Afghanistan och att Utrikesdepartementet med anledning av det tillsvidare avråder från alla resor till landet.

LÄS MER: Partidistriktsordförande Matilda Ernkrans (S): ”Ett parti som tar ställning för utsatta”

Kräver omedelbart stopp

I slutet av maj exploderade en lastbil med sprängämnen i centrala Kabul och många personer dog, hundratals skadades. I Tyskland avbröts en utvisning på grund av säkerhetsläget. Nu kräver Socialdemokraterna i Kumla ett omedelbart stopp av utvisningar från Sverige till Afghanistan.

LÄS MER: Många döda i explosion i Kabul

– Vi har haft det uppe i vår styrelse i Kumla i partiet. Vi tycker att säkerhetsläget som är i Afghanistan är ingen plats att utvisa till, säger Stefan Svensson (S), ordförande  för partiet i Kumla.

”Regeringen som måste agera”

För ett par dagar sedan gick Socialdemokraterna i Växjö till attack mot sitt eget parti och krävde att regeringen inför ett tillfälligt stopp av alla utvisningar till Afghanistan.

– Det handlar om människor som blir utvisade till en otrygghet. Det är en stor problematik vi har. Migrationsverket agerar på ett sätt utifrån

”I första hand är det regeringen som måste agera” säger Robert Roos (S) vice ordförande i Kumla. Foto: Anders Nord / SVT

riktlinjer de fått från regeringen, i första hand är det regeringen som måste agera, säger Robert Roos (S), vice ordförande för Socialdemokraterna i Kumla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.