Foto: TT

Örebro län går mot den negativa trenden – här minskar antalet barn som vräks

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn drabbas av vräkning. Det visar färska siffror från Kronofogden. Men Örebro län går mot trenden. Här drabbades färre barn av vräkning det första halvåret i år, jämfört med samma period 2018.

Redan förra året såg Kronofogdemyndigheten att vräkningarna ökade, efter flera års minskning. Den trenden håller alltså i sig nationellt. Men i Örebro län halverades nästan antalet vräkningar mellan januari till juni i år jämfört med samma period förra året. Här vräktes i år fyra familjer, varav sex barn drabbades. Samma period förra året vräktes sju familjer och tolv barn drabbades.

Fler barn drabbas av vräkning

Totalt i landet tvingades 253 barn uppleva att båda, eller någon av föräldrarna, blev av med sitt hem under det första halvåret i år. Det är 22 fler barn än i fjol. Ökningen är störst för barnen, medan det bara var totalt tre familjer mer som vräktes januari till juni i år jämfört med samma period förra året, 127 jämfört med 124 familjer. Störst ökning av antalet vräkta familjer är det i Värmland och Jönköpings län. Jönköping gick från noll året före till fem i år.

– Vi såg ett trendbrott redan vid halvårsskiftet förra året. Det är bekymrande att utvecklingen fortsätter åt fel håll, säger Kim Jonsson, som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden i ett pressmedddelande.

Om du som hyresgäst har svårt att betala hyran

  • Ser du att du kommer ha svårt att betala hyran en månad; kontakta din hyresvärd direkt. Be att få skjuta upp betalningen eller att få en avbetalningsplan, ofta är det något hyresvärden uppskattar. Tänk på att alltid få en skriftlig bekräftelse, ifall du skulle behöva bevisa överenskommelsen.
  • Om du fått ett kravbrev från din hyresvärd för att du inte betalat hyran; kontakta din hyresvärd direkt. Det kan fortfarande gå att skjuta upp betalningen eller få en avbetalningsplan. Som medlem bör du kontakta Hyresgästföreningen för hjälp och stöd.
  • Om du fått brev från Kronofogden; kontakta Kronofogden direkt. Som medlem bör du även kontakta Hyresgästföreningen för hjälp och stöd.
  • Det finns hjälp att få, till exempel av kommunen, bara man efterfrågar den.

Källa: Hyresgästföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.