Hör Pär Gulle, vd på TAM, om framtiden för branschen. Foto: SVT

Fler plan parkeras på marken – men här ser man också en ljusning för flyget

Uppdaterad
Publicerad

Först flygskam, sedan flygskatt, och nu coronapandemi. För många bolag med passagerarflyg har de senaste åren bjudit på hårt motstånd. Lösningen för fler har blivit att byta inriktning och bygga om – något man ser allt oftare på flygverkstaden TAM utanför Örebro.

Bakom träden vid Örebro flygplats kan man redan vid infarten skymta mängder av flygplan som parkerats bakom vårglesa träd.

Här ligger också flygverkstaden Täby Airmaintenance, eller TAM, där man inte bara servar och reparerar längre. I dag konverterar verkstaden också passagerarplan till fraktplan.

– Det har blivit ett sätt för många flygbolag att överleva och också gett oss ett ben till att stå på, konstaterar Pär Gulle som är vd på TAM.

Flygfrakt framtiden

Även om pandemin tillfälligt stängt vissa länders gränser ser Pär Gulle att fraktflyget fortfarande ”går rätt så intakt”.  Och tack vare den oroar han sig inte så mycket vare sig för de 40 anställda på verkstaden eller branschen som helhet.

– Flygfrakten har en viktig roll i hela världen och kommer att behövas även framöver. Detsamma gäller ambulansflyg, räddningsflyg och andra kritiska verksamheter.

Coronapandemin ”droppen”

För passagerartrafiken är det flygskam och flygskatt som lett till att de flesta kroknat.

– Coronapandemin har blivit droppen för några bolag men ännu så länge ser vi inte att det drabbat så många av våra kunder. Planen som står här hos oss parkerade redan innan.

”Kommer att vända”

Men Pär Gulle är också försiktigt optimistisk när det gäller passagerarflyget – trots klimatdebatten.

– Det finns ingen annan bransch som jobbar så hårt med att ta fram miljövänliga bränslen och utveckla bränslesnål flygning. Om vi bara blir av med coronapandemin så kommer det att vända.

I TAM:s hangar får passagerarplan en ny framtid. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.