Hela området runt Villingsbergs skjutfält är avlyst under försvarsövningen. Foto: Monika Bruhn / SVT

Varningar respekteras inte – civila riskerar livet på skjutfält

Publicerad

Under de senaste dagarna har polisen fått in tre anmälningar om att personer befunnit sig inom förbjudet område vid Villingsbergs skjutfält. Enligt polisen är det sällsynta anmälningar som sannolikt handlar om oförstånd hos personer som promenerat eller kört bil i området.

Den stora militära övningen Aurora 17 pågår just nu på flera håll i landet. För Örebro län innebär övningen bland annat att det genomförts föreberedande artilleriskjutningar på Villingsbergs skjutfält med skarp ammunition, samt att en helikopterbas finns där under övningen.

TV: Se hela inslaget

Under tiden som övningen pågått har polisen fått in tre anmälningar från Försvarsmakten, om att personer anträffats på förbjudet område vid skjutfältet. Ärenden som rubriceras som brott mot skyddlagen.

–  Det är uppenbart att det är större bevakning i området för sådana här anmälningar får vi inte in annars. Det är ytterst sällsynt, säger Jan Carlsson, som är förundersökningsledare vid polisen i Karlskoga.

Viktigt att följa skyltar

Jan Carlsson säger att det är viktigt att följa skyltar som finns uppsatta på området, om att tillträde är förbjudet.

– Det är viktigt ur flera orsaker, det ena är att det är förbjudet, man vill inte ha den typen av insyn. Det andra är att det naturligtvis kan vara farligt för sig själv att ta sig in i ett sådant område där det kanske till och med skjuts skarpt.

Samtidigt tror han inte att personerna har rört sig i området för spionage efter militära hemligheter, utan att det mer handlar om oförstånd.

– Om jag får spekulera handlar det om oförstånd och inget uppsåt till att luska i militära hemligheter. Kanske man brukar vara där och plocka svamp.

Det här är Aurora 17

Visa

Vad är Aurora 17?

Det är en försvarsmaktsövning och den största nationella övningen på över 20 år. Fler än 19.000 svenska kvinnor och män kommer att delta, bland annat från myndigheter och från Hemvärnet.

1.500 utländska deltagare ur förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Norge och USA medverkar också. Kostnaden för övningen uppgår till nära 580 miljoner kronor. Det är cirka 220 miljoner kronor mer än vad som normalt brukar spenderas på militära övningar per år.

Kommer jag att märka den?

Förband i hela Sverige berörs men de största övningarna kommer ske i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland och i Göteborg. Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. 

Tycker alla att det här är en bra grej?

Sju av åtta partier är för Aurora 17 och menar att övningen kan stärka Sveriges förmåga vid ett angrepp samtidigt som den fördjupar det militära samarbetet med andra länder, som till exempel USA. Vänsterpartiet och fredsorganisationer som Svenska Freds menar dock att övningen bidrar till att trappa upp konflikten med Ryssland. De varnar för en spiral av kapprustning och militärövningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aurora 17

Mer i ämnet