Foto: SVT

Flera bedrägerier mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

Äldre blir fortsatt lurade på pengar. Bedragarna påstår att de äldre vunnit, men vill ha kontokort och kod för att ”sätta in pengarna”.

På måndag fortsätter rättegången i Hovrätten mot de inblandade i det så kallade postkodsbedrägeriet, där ett 80-tal äldre personer lurats på pengar. Men de här bedrägerierna fortsätter enligt samma modell. Nyligen hände det i både Örebro och Karlskoga.

– Oftast blir man uppringd av en person som påstår att man vunnit pengar. De dyker upp vid dörren och ber att få kontokort och kod för att sedan sätta in pengar, säger Leif Lexon vid bedrägeriroteln på Örebropolisen.

De senaste bedrägerierna skedde 14 januari i Örebro och 6 januari i Karlskoga. De drabbade förlorade allt från någon tusenlapp till 15 000 kronor.

Hur allvarligt är det här?

– Varje brott som sker av den här karaktären tycker vi är synnerligen allvarligt. Man angriper människor som inte vet vad de är utsatta för, säger Leif Lexon.

Vad kan man tänka på för att skydda sig?

– Man ska vara uppmärksam på vilka man släpper in i hemmet. Är det tal om vinster på spel som man i vanliga fall aldrig spelar på, då kan man ju tänka efter att det här stämmer nog inte, säger Leif Lexon vid Örebropolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer