Tragedin hände utanför Mecka, i Mina. Foto: SVT/TT

Flera örebroare i Mecka

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran stiger i Mecka där flera örebroare finns på plats.

Över 700 pilgrimer har trampats ihjäl och över 800 har skadats när panik utbröt i tältstaden Mina utanför Mecka.

Ett 20-tal örebroare som är församlingsmedlemmar i Örebro moské befinner sig i Mecka på pilgrimsfärd, enligt Jamal Lamhamdi, VD för Örebro moské.

– En av dem hörde av sig i morse och berättade att alla våra medlemmar från Örebro mår bra, berättar Jamal Lamhamdi.

Lamhamdi har själv gjort resan till Mecka, han var där år 2000.

– Det är sorgligt att höra vad som har hänt idag, jag hoppas att inte fler drabbas, säger han.

Olyckan skedde fem kilometer utanför Mecka, i den stora tältstaden Mina, där mer än 160 000 pilgrimer övernattar. Bilder som det saudiska civilförsvaret delat på Twitter visar hur räddningsarbetare i orangea och gula västar hjälper skadade upp på bårar. På videoklipp som privatpersoner delar på youtube syns hundratals kroppar insvepta i vita lakan som fullständigt täcker tältstadens gator. I luften cirkulerar helikoptrar och minst 220 ambulanser går i skytteltrafik till sjukhusen, enligt AFP.

al-Arabiyya rapporterar att ihjältrampningen skedde utanför den heliga platsen där steningsritualen sker. De skadade har förts till fyra olika sjukhus i Mina och vissa har flugits med helikopter till ett sjukhus i Mecka.

Samtidigt anklagar Iran Saudiarabien för bristfällig säkerhet. 43 iranier har omkommit uppger en talesperson för myndigheterna i Teheran, uppger AFP.

Svenskar på plats

UD undersöker nu situationen för svenskar på plats och kommer uppdatera informationen kontinuerligt. UD uppmanar också de svenskar som är i Mecka att höra av sig till sina anhöriga.

-Jag har pratat med reseledaren på plats och det finns inga problem med den svenska gruppen, säger Omar Mustafa, ordförande i Islamiska förbundet.

Mustafa säger att vad han vet är det i år cirka 450 svenskar som gjort pilgrimsresan till Mecka. Utrikesdepartementet har ännu inga uppgifter om drabbade svenskar.

-Varje år brukar det vara ungefär 2 000 svenskar som reser till Mecka för att delta i hajj, säger Charlotte Lundqvist på UD:s presstjänst.

Flera olyckor

Två miljoner människor vallfärdar årligen till Mecka för att delta i den heliga högtiden hajj. Trängseln vid pilgrimsfären har lett till stora olyckor förut och för bara knappt två veckor sedan föll en byggkran över Stora moskén i Mecka, vilket krävde 100 dödsoffer. De senaste dagarna har också hotellbränder skakat Mecka.

Hajj – pilgrimsresan är en av islams ”fem pelare”, som utgör grunden i hela religionen. Varje muslim som kan uppbringa medel för det förväntas vallfärda en gång i livet.

Mecka, och då i synnerhet Kaaba och Stora moskén, är islams heligaste plats, följd av Medina, där Profetens grav ligger, och al-Aqsa-moskén i Jerusalem.

Vid vallfärden utförs flera olika riter. Pilgrimerna vandrar till exempel sju gånger runt Kaaba i Stora moskén. Pilgrimsritualen för dagen är den symboliska steningen av djävulen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.