Nu går det inte längre att flyga till Köpenhamn ifrån Örebro flygplats. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Flyglinjen till Köpenhamn läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Flygtrafiken mellan Örebro och Köpenhamn läggs ned med omedelbar verkan. Trots att det bara gått tre år sedan flyglinjen startade konstaterar flygplatsen att linjen inte kommer att bli lönsam på sikt.

Flyglinjen till Köpenhamn har förföljts av problem ända sedan starten för tre år sedan. Först gick flygbolaget Estonian air som vunnit upphandlingen i konkurs och sedan har det tagit tid att få passagerare att använda linjen.

Nu har flygplatsen beslutat att lägga ned linjen.

– Vi ser inte lönsamheten på lång sikt, säger flygplatsens vd Mikael Smedberg till SVT Nyheter Örebro.

Passagerare drabbas

Flygtrafiken till Köpenhamn kommer nu att upphöra med omedelbar verkan.

– Det är väldigt tråkigt. Vi har ett planerat sommarstopp under juli och därefter ställer vi in trafiken, säger Mikael Smedberg.

Upphandlingen med flygbolaget Nordica gäller fram till den 25 oktober i år. Resenärer som bokat biljetter kommer att bli kontaktade av sitt försäljningsombud men Mikael Smedberg uppmanar ändå resenärer som inte hör något att själva höra av sig.

– Av erfarenhet vet jag att informationen inte alltid gått fram till de som köpt biljetter via nätet.

Stigande beläggning

Under åren som linjen funnits har passagerarantalet stigit hela tiden. Inledningsvis var det få personer som reste och vid något tillfälle flög planet tomt utan passagerare.

– Beläggningen har varit stigande över tid men det handlar både om beläggning och biljettpriser för att nå lönsamhet, säger Mikael Smedberg.

Stor investering

Flygplatsen ägs av Region Örebro och kommunerna Örebro, Karlskoga och Kumla. Flyglinjen har finansierats av skattebetalarna och linjen skulle från början kosta 40 miljoner kronor för tre år men på grund av för få resenärer har ägarna fått skjuta till ännu mera pengar.

– Vi vet att flyglinjen är mycket viktig för regionen men vi måste ta ansvar för bolagets ekonomi och agera affärsmässigt på ett bra sätt säger Irén Lejegren som är styrelseordförande för flygplatsen i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro flygplats

Mer i ämnet