Foto: Peter Comstedt

Trots miljonförlust – flygplatsen planerar för utökning

Uppdaterad
Publicerad

Örebro flygplats redovisar en förlust på över fyra miljoner kronor före skatt under förra året. Trots det planerar man redan nu för en utökning av köpenhamnslinjen.

Flyglinjen till Köpenhamn är anledningen till att flygplatsen nu redovisar en förlust på fyra miljoner kronor före skatt för 2015. SVT Örebro har tagit del av flygplatsens årsredovisning för 2015, som kommer att presenteras den 28 april. I den framgår att flygplatsen förutom förlusten har fått fyra miljoner extra i ägarbidrag. Totalt har de fått 29 miljoner kronor från Örebro, Kumla och Karlskoga kommun samt Region Örebro.

– Vi gör ett negativt resultat men det är helt i linje med vad vi har väntat oss. Det fanns i planen att det kommer att kosta i början. Vi fick ett extra tillskott från ägarna och resten tar vi från det egna kapitalet och det är precis enligt planen, säger flygplatsens VD Mikael Smedberg.

Örebro flygplats

Större utgifter

Men slutnotan för linjens två första månader är högre än så. Efter att operatören Estonian Air gått i konkurs och att planet vid ett tillfälle flugit helt utan passagerare så kostade linjens två första månader över åtta miljoner kronor.

  – Jag är ganska nöjd med utvecklingen ändå, det har varit helger och strul som du säger med en konkurs, konstaterar Mikael Smedberg. Men utifrån det som har varit är vi nöjda med beläggningen. Vi är övertygade om att det blir en bra satsning.

Kanske ny linje

Trots flygplatsen tvingats betala mångmiljonbelopp så funderar man redan nu på hur att utveckla satsningen, antingen med fler avgångar till Köpenhamn eller genom en ny linje till Helsingfors.

– Ska vi bli den här stora flygsatsen så måste vi hela tiden beredda på att lägga till och öka. Tittar man på Köpenhamns utbud idag så hör vi att våra kunder pratar om att Asien kanske inte är den starkaste produkten från Köpenhamn och då skulle Helsingfors kunna vara ett alternativ som stärker upp Asien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro flygplats

Mer i ämnet