Västerås flygplats i kris – miljoner saknas

Publicerad

Västerås kommun måste skjuta till betydligt mycket mer pengar för att behålla sin flygplats. Det visar en ny rapport som kan bli underlag till en infekterad valdebatt.

Kommunen måste öka sitt bidrag från 15 till 25 miljoner kronor årligen för att kunna behålla flygplatsen. Det visar en ny rapport från kommunens egen utredare som kommunstyrelsen fått ta del av.

– Vi klarar inte att år efter år att ta den kostnaden, säger oppositionsrådet Ragnhild Källberg (FP).

I rapporten står det att flygplatsen måste tiodubbla sitt passagerarantal från 150 000 till 1-1,5 miljon passagerare årligen för att flygplatsen ska gå runt utan kommunala subventioner.

Tidigare har samtliga allianspartier samt Socialdemokraterna varit positiva till en flygplats, men nu verkar det ha svängt. Tidigare i våras meddelade Folkpartiet att de vill hitta nya externa finansiärer till flygplatsen. Socialdemokraterna säger nu att de ska diskutera flygplatsens framtid internt och med Västeråsare innan de kan meddela hur de ser på framtiden.

– Det är en mer komplex situation än bara passagerarantal. Vi har bland annat flygutbildningar och annan verksamhet att ta hänsyn till, säger kommunalrådet Anders Teljebäck (S).

När kommer ni att lämna besked till väljarna?
– Det kan jag inte säga i dag, utan vi måste tänka till. Tankearbetet får ta den tid det tar.

Men Moderaternas Elisabeth Unell tycker att Socialdemokraterna ska vara tydliga med sina flygplatsintentioner.

– Jag tycker väljarna har rätt att veta det här innan valet. Jag anser att vi bör ha en flygplats och utveckla den, säger oppositionsrådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen för Västerås flygplats

Mer i ämnet