Foto: SVT

Resenärerna sviker – men Västerås flygplats viktig för andra

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomisk kris och resenärerna sviker – ändå är Västerås flygplats en av sveriges mest trafikerade flygplatser.

Västerås kommun behöver skjuta till omkring 25 miljoner kronor årligen för att Västerås flygplats ska kunna gå runt. Detta då flygplatsen i dagsläget lockar för få resenärer – men det finns annan verksamhet som är desto mer livaktig.

– Det är fyra flygskolor som håller till här plus Västerås flygmuseum. Sedan är det många flygklubbar som har flyttat hit från Bromma. Man verkar glömma bort att räkna med de här verksamheterna i debatten, säger Alexander Mårtensson, instruktör på Scandinavian aviation academy.

Krisen för Västerås flygplats

Livligt trafikerad

Sett till antalet startande och landande flygplan bedömer Alexander Mårtensson att Västerås flygplats ligger i Sverigetoppen.

– Det är egentligen bara Arlanda, Bromma och Malmö som är större. Där finns det mycket linjetrafik, det finns det inte här, ändå drar vi så mycket folk, säger han.

Flyttar verksamheten

Skulle Västerås flygplats läggas ned ser det ut som att all verksamhet som bedrivs där hamnar på annan ort. Något som ligger i fatet för kommunen menar Alexander Mårtensson.

– Då blir man ju av med alla inom flyget vilket innebär att man bland annat tappar skatteintäkter och människor som konsumerar inom kommunen. Man borde försöka hålla i flygplatsen, framförallt nu när så många aktörer har börjat hitta hit.

Om det blir så att man stänger flygplatsen, vad händer då?

– Man tappar en otroligt viktig kugge här i mälardalen. Jag tycker synd om Västerås om tappar flygplatsen och det som den ger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen för Västerås flygplats

Mer i ämnet