Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avståndet mellan hemmet, busshållplatsen och skolan är en stor faktor om man äter frukost på morgonen eller inte, menar eleven Lolwa Jalabi. Foto: Leonora Toplica/SVT

Folkets hus i Vivalla bjuder unga på frukost: ”Innan åt jag inte alls”

Uppdaterad
Publicerad

Under våren erbjuder folkets hus i Vivalla gratis frukost till barn och ungdomar.

– Innan folkets hus åt jag inte alls frukost och jag kunde inte hänga med på lektionerna, säger gymnasieeleven Lolwa Jalabi.

Initiativet startade efter en stor efterfrågan bland barnen i Vivalla som kom redan under pandemin.

– Jag märker på min son att han vaknar i tid, är glad och ser framemot att gå dit för att träffa sina vänner, äta och sen gå till skolan, säger föräldern Karima Ettalbi.

Intresse bland barnfamiljer och hemlösa

Men i takt med inflationen så har även intresset bland barnfamiljer och föräldrar ökat.

– Tanken var att erbjuda frukost till barn mellan fyra och nio år, men i och med den svåra ekonomiska tiden vi är i så har även föräldrar, barnfamiljer och hemlösa kommit hit, säger Abdulkadir Hassan, verksamhetsansvarig Folkets hus Vivalla.

Svenska kyrka och Hyresgästföreningen hjälper Folkets hus Vivalla ekonomiskt för att kunna erbjuda frukost fram till maj.

I klippet ovan berättar eleven Lolwa Jalabi hur avståndet till skola och busshållplats spelar en stor roll om man äter frukost eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.