Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att kliva in hos fjärde klass på Stene skola och se hur de jobbar med filmen till Folktandvårdens tävling. Foto: SVT

Tandresan ska göra unga mer medvetna om sin munhälsa

Uppdaterad
Publicerad

En thrillerfilm med karaktärerna herr Borste och konstapel Kräm. Det står i centrum när elever på Stene skola i Kumla nu deltar i Tandresan. Tävlingen anordnas av Folktandvården, och ska få fjärdeklassare att bli mer uppmärksamma på sin munhälsa.

Hur går jobbet med elevernas tandtrollsthriller? Starta klippet för att följa med in i den kreativa processen på Stene skola.

Reglerna är enkla: Under två valfria veckor ska klassen föra statistik över sin tandborstning samt sitt godis- och läskintag.

Eleverna ska även skicka in ett kreativt bidrag i form av en text, film, dikt eller teckning. Därefter väljs några vinnarbidrag ut i regionen – där eleverna bakom bidragen får åka en heldag i Eskilstuna och gå på zoo.

Bidrar med en film  

Valet av kreativt bidrag på Stene skola landade i en thrillerfilm om herr Borste och Konstapel Kräm, som för den goda kampen mot de ständigt närvarande och odrägliga tandtrollen. Klassen har delat in sig i en manusgrupp och en skapargrupp.

– Jag gillade att göra papier maché. Det var ganska svårt för jag fick sitta med ståltråd, säger Ida Karlsson i skapargruppen, och syftar på bygget av den gigantiska tanden som används som filmrekvisita.

Har lärt sig mycket

Klassen har även lärt sig en del om tandhälsa under filmprojektets gång.

– Vi pratade ju om hur det funkar när vi höll på med replikerna, vi pratade om tänder och sånt då, säger Alice Luthman.

– Man ska borsta tänderna i två minuter, säger Tuva Wistrand.

– Och två gånger om dagen...och man ska inte småäta, fyller Emma Håkansson i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer