För honom betyder ett härbärge en varm dusch

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen beslutade Örebro kommun att bidra med pengar till ett härbärge för EU-migranter. 250 000 kronor ska gå till ett boende i Adolfsberg i Örebro. För Ciprian betyder det att han kanske slipper att bo i bilen.

Antalet hemlösa EU-migranter ökar. Rumänska Ciprian Stingaciu från byn Valea seaca bor i en avställd bil och livet blir allt svårare i kylan. Han åker till Lindesberg och Kopparberg om dagarna för att spela musik på gatan för pengar. Han åker dit istället för att spela i Örebro för att platserna här redan är upptagna. Hans syster och svåger finns också i Örebro och tigger, likaså hans bror.

–Jag spelar dragspel och min pappa med. Och min mamma tigger till exempel. Vi sover i bilen och det är väldigt kallt. Det är inte bra, livet! berättar Ciprian Stingaciu.

Tiggarnas vardag – Tvärsnytt

Bara en del av lösningen

Nu när kylan är på ingång är läget akut för många. Föreningen Ria Dorkas med dess medlemskyrkor och Frälsningsarmen jobbar med att starta ett härbärge. Och kommunen skjuter nu alltså till 250 000 kronor.

Pengar som inte på något sätt löser det stora problemet men hjälper till under vintermånaderna. Och från frivilligorganisationerna blickar man också framåt:

– Det här är bara en del av lösningen men vi hoppas på att lära oss mycket under vintern. Det här blir en plats att möta den här gruppen av hemlösa och vi hoppas på att ta med oss den kunskapen i vårt arbete framåt, säger Malin Råsberg som är talesperson för härbärget som drivs under Ria Dorkas flagg.

”Ingen väljer frivilligt att tigga”

– Det här är ett sätt för Örebro kommun att vara med och ta ansvar. Men problemet är naturligtvis större och väldigt komplext. Här måste det till många olika lösningar och på flera plan. Det är till exempel ett strukturellt problem och borde vara en större fråga för EU. Ingen väljer ju frivilligt att lämna sitt hemland för att tigga, det här handlar om fattigdom, säger Fisun Yavas, socialdemokratiskt kommunalråd.

Pengarna från kommunen ska gå till personal- och hyreskostnader, mat och material. Och målsättningen är att kunna erbjuda 10 till 12 sängplatser i en lokal på Adolfsbergsgården i Örebro. Och många aspirerar på platserna.

–Ja om det finns plats för mig så kommer jag gärna att bo där. Det är inte ett bra liv att bo i en iskall bil och aldrig ens få chans till en dusch, så jag kommer gärna till härbärget, säger Ciprian Stingaciu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas vardag – Tvärsnytt

Mer i ämnet