Tiggare söker sällan bistånd

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna är skyldiga genom socialtjänstlagen att lämna bistånd efter ansökan men det är sällan som hemlösa EU-migranter söker bistånd.

Kommunen är alltså skyldig att enligt socialtjänstlagen lämna bistånd efter ansökan om behovet inte kan tillgodoses på något annat sätt. Men enligt Veronica Svensson, avdelningen för försörjningsstöd Örebro kommun, är det inte vanligt att hemlösa EU-migranter söker bistånd av kommunerna.

Vi skickade ut en enkät till kommunerna i Västmanland och Örebro län. Av de 22 uppger alla kommuner förutom två att antalet tiggare har ökat det senaste året. Men hur många det är exakt är det ingen som vet.

Tiggarnas vardag – Tvärsnytt

Bekostat hemresor

Fagersta, Nora och Västerås är de enda som bekostat hemresor och i enstaka fall beviljat kostnad för medicin. Men de flesta kommuner gör just ingenting. Oppositionspartierna tycker att det är dags att ta tag i frågan.

Vems ansvar är de hemlösa EU-migranterna, är det kommunen?

– Självklart ligger det hos kommunen. Man borde ta hand om de som kommer hit och man borde också kolla om det finns några barn med, säger Lena Rosborg (V) kommunfullmäktige Kumla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas vardag – Tvärsnytt

Mer i ämnet