Foto: SVT

Förälder stämmer Askersunds kommun på 340 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Det är förälder till en elev som inte fick gå på skolan efter ett upplevt hot mot skolan som nu stämmer kommunen.

Skadeståndskravet på sammanlagt 340 000 kronor riktas mot Askersunds kommun kommunen efter att den ska ha gjort fel vid sin myndighetsutövning när eleven nekades att få gå på skolan och att elevens rättigheter ska ha kränkts enligt Europakonventionen, något som Sydnärkenytt var först med att berätta.

Kunde inte tvinga eleven

Eleven stängdes först av i slutet av 2018 för att därefter erbjudas alternativ undervisning i hemmet, en undervisning som föräldern anser varit så otillräcklig att kommunen nu stäms. 

Askersunds kommun försökte tvinga eleven att byta till en skola i en annan kommun, något som Skolväsendets överklagandenämnd förklarade vara olagligt. Eleven fick därför åter börja på skolan höstterminen 2019.

Inte gjort något fel

Askersunds kommun anser inte att den gjort något fel eller att eleven lidit skada av att inte fått gå på skolan innan höstterminen 2019. Skolinspektionen har tidigare i höst fastslagit att beslutet att omplacera eleven och ge undervisning utanför skolans lokaler inte följt skolagen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

Mer i ämnet