Bilden är en genrebild. Foto: TT/Thibault Camus

Föräldern Emma: ”Man känner sig otroligt maktlös”

Uppdaterad
Publicerad

När hennes barn slutade äta kastades hela familjens tillvaro omkull. Emma beskriver en vardag med ständiga kast mellan hopp och förtvivlan.

– Att se sitt barn bli sjukare och samtidigt behöva vänta på vård på sjukhuset, den känslan är svår att beskriva, säger Emma.

SVT Örebro har varit i kontakt med föräldrar till barn med ätstörningar, som är mycket oroliga över de tuffa prioriteringar som regionen nu behöver göra.

– Man känner sig otroligt maktlös, säger Emma, som egentligen heter något annat.

Köerna till BUP

Hopp och bakslag

Familjen har kämpat länge nu. Emma berättar om hoppet som väckts när deras barn börjat äta igen och utvecklingen sett ut att gå åt rätt håll, och om den förtvivlan alla i familjen känt över de återkommande bakslagen.

– Alla i barnets närhet påverkas när allt kretsar kring att få barnet att äta. Den ångest, den oro man känner när ingenting hjälper är svår att beskriva. Man blir ju så fruktansvärt rädd, säger Emma.

Önskar fler vårdplatser

Hon är inte kritisk mot personalen på ätstörningsmottagningen.

– Men när ens barn blir så sjukt att det behöver vård på sjukhuset, och att då få höra att det är kö... Att vården där man bor ens ska behöva prioritera när det handlar om så sjuka barn, så borde det inte få vara.

Hon vänder sig också emot att familjer kan behöva hänvisas till andra län för att deras barn och unga ska kunna få den vård de behöver.

– Det blir inte direkt lättare att få ihop vardagen om man hänvisas till en annan del av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köerna till BUP

Mer i ämnet