Före detta äldreboendet ska fungera som akutboende

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla äldreboendet i Hasselfors har förberetts för att med kort varsel kunna ta emot 45-50 flyktingar från krigets Ukraina.

Här står sängarna redo och frysen är fylld med mat. 

Laxå kommunen har fått frågor av Länsstyrelsen om hur många långsiktiga bostäder, men också hur många akuta de kan ordna. Det före detta äldreboendet i Hasselfors är nu iordningställt och ska fungera som ett kortsiktigt akut boende för 45-50 personer. Här finns det mest basala.

– Tak över huvudet, täcke, filtar och sängar. Vi kommer ha catering från kommunala måltidsenheten och erbjuda lättare mellanmål och frukost. Det är tänkt som helpension med mat och sovplats, säger Jessica Vidberg, som är enhetschef på integration- och marknadsenheten.

Örebro län och kriget i Ukraina

Starta klippet för att se hur det ser ut inne på äldreboendet.

Laxå kommun var en av de kommunerna i landet som tog emot flest flyktingar per 1000 invånare under 2015. Erfarenheter som kommunen har nytta av nu när det kommer till förberedelse och vad man ska tänka på i arbetet med att ta emot människor på flykt.

– Sen är vi också en del av personalstyrkan som finns kvar sen den tiden vilket också känns väldigt tryggt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet