Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden svarar på tre frågor om företagens elskulder i klippet. Foto: Jessica Gow/TT, SVT

Kraftig ökning av företag med elskulder hos Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Elbolagen skickar allt fler företag till Kronofogden. Det handlar om tusentals fler företag, jämfört med i fjol, som hamnar hos Kronofogden. Och det är mångmiljonbelopp som elbolagen kräver in.

– Har du ingen el kan du inte bedriva verksamhet, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.

I klippet svarar Kronofogdens analytiker på tre frågor om elskulderna och förklarar varför de kan påverka samhället i många år framåt.

Antalet ärenden hos Kronofogden, där elbolag kräver in skulder från företagskunder, har ökat med 28 procent hittills i år. Totalt saknar elbolagen mer än 50 miljoner kronor från företag runt om i landet som inte kan betala fakturorna. Det är dubbelt så mycket som ifjol.

Prischocken i Örebro län

– Hela situationen i samhället är väldigt ansträngd. Inflationen och räntorna går upp. Samtidigt ser vi att de höga elpriserna drabbar alla, inte minst företagen, säger Davor Vuleta.

Även bland privatpersoner ökar elskulderna. 16 procent fler ärenden har kommit in till Kronofogden hittills i år och den totala skulden från privatpersoner till elbolagen har ökat från drygt 65 miljoner kronor till strax över 80 miljoner.

Hårdare regler för företag

Reglerna är dock hårdare för företag än för privatpersoner. Ett företag får en betalningsanmärkning redan när Kronofogden kräver in pengarna, medan privatpersoner kan klara sig utan anmärkning om de betalar skulden.

Om företag får betalningsanmärkningar får det konsekvenser även på längre sikt, säger Davor Vuleta.

– När allt lugnat sig och vi är på väg ur lågkonjukturen kommer de fortfarande ha skulder och betalningsanmärkningar, och då får de svårt att låna pengar, säger han.

Hur kan elstödet påverka skulderna?

– Vår förhoppning är att det kan stoppa elskulder hos Kronofogden. Men eftersom stödet baseras på antalet kilowattimmar har vi ingen aning om det kommer att täcka skulderna eftersom vi bara ser skuldbeloppet. Sedan vet vi inte heller vad de prioriterar att använda pengarna till, så det är svårt att uttala sig om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet