Bo Rudolfsson (KD) är kommunstyrelsens ordförande i Laxå kommun. Foto: genrebild: Janerik Henriksson/TT, Marcus Titus/SVT

Återvinningsföretag i konkurs – stora mängder avfall kvar i Röfors

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Miljöåtervinning i Röfors i Laxå har försatts i konkurs. Orsaken är att bolagets huvudsakliga kund också försatts i konkurs. Men kvar på området finns stora mängder avfall.

Det var på onsdagen som Örebro tingsrätt fattade beslut om att försätta företaget i konkurs, efter att en begäran om konkurs kommit in till tingsrätten, vilket NA var först med att berätta om.

Fortfarande ligger det rivningsmaterial som företaget tagit från emot ett annat företag kvar i Röfors. Vem som ska ta hand om avfallet är en fråga som nu ska utredas.

– Som jag förstår det ska miljöförvaltningen nu göra någon typ av ansvarsanalys i vilken turordning olika personer har ansvar för detta, säger Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Laxå kommun.

Rudolfssson uppger att han fått information om att det finns drygt 1500 ton sorterat material, och lika mycket osorterat material, som behöver sorteras i maskiner.

Orsak till konkursen

Advokat Robert Asplund som har utsetts till konkursförvaltare har precis fått ärendet på sitt bord. Han har fått information från styrelsen gällande orsaken till att bolaget begärts i konkurs.

– En ganska tydlig orsak är att företaget haft i princip en kund som har stått för 90 procent av omsättningen. Den kunden har försatts i konkurs, säger han.

Nu ska han ha en fortsatt dialog med Laxå kommun gällande avfallet som finns kvar i Röfors.

– Enligt de indikationer vi har finns det ingen akut förorening som är pågående, men det finns ett material som behöver tas omhand, säger han.

SVT Nyheter Örebro har tidigare berättat att tre personer med kopplingar till företaget som var kund till Laxå-företaget är misstänkts för grova miljöbrott, som ska ha skett mellan 2015 och 2020 på olika platser i Sverige. En av personerna är också misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avfallshögen i Röfors

Mer i ämnet