Lotta Iggström, avdelningschef på förlossningen på USÖ, är inte orolig över att de kommer behöva ta emot fler föderskor efter att förlossningen i Karlskoga stänger. Foto: SVT

Förlossningen på USÖ: ”Vi känner ingen oro”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att förlossningsavdelningen i Karlskoga stänger har väckt oro bland personal och blivande föräldrar. Men på förlossningsavdelningen på USÖ är de beredda.

Detaljerna kring hur Universitetssjukhuset i Örebro ska klara av att ta emot förlossningar från Karlskoga är ännu inte klara. Men Lotta Iggström, avdelningschef på förlossningen på USÖ, är inte orolig.

– Vi känner ingen oro för att ta hand om kvinnorna här. Vi är en medelstor förlossning, ingen förlossningsfabrik som man ibland ger skenet av. Vi har många nöjda föräldrar. Man ska inte bli uppskrämd av det som skrivs i bland annat sociala medier, säger Lotta Iggström.

BB i Karlskoga

Måste planera eftervården

Enligt henne räcker både bemanningen och antalet förlossningssalar. I sommar börjar nio nya barnmorskor på avdelningen och förlossningssalar finns det. Frågan är snarare vad som händer efter förlossningen.

– Vi behöver titta på antalet eftervårdsplatser och vilka patienter som ska vårdas var. Den planeringen kommer starta nästa vecka.

USÖ bra placerat

Lotta Iggström ser inte heller något problem med att blivande föräldrar kommer få en längre bit att åka nu.

– Vi har lika långa avstånd till den västra som till den norra delen av länet. Det är skillnad i Dalarna och Värmland där man kan behöva åka 20-25 mil, säger Lotta Iggström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet