Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I polisens filmmaterial från Sveaparken syns bland annat hur den förra Sindibadägaren maskerad angriper en polisbil. Hör åklagaren berätta i klippet varför han släpptes ur häktet. Foto: Förundersökningen

Förra Sindibadägaren dömd för korankravallerna

Uppdaterad
Publicerad

En man som tidigare drivit den kritiserade livsmedelsbutiken Sindibad i Örebro döms för att ha deltagit i upploppen i Sveaparken. Han döms till fängelse i tre år. Mannen överlämnade sig till polisen efter att SVT publicerat en granskning om honom.

Livsmedelsbutiken Sindibad på Holmen i Örebro har fått återkommande kritik från Örebro kommun för livsmedelsbrister, men även för hur de hanterat sitt avfall.

Mannens bolag är ett av flera som tidigare drivit Sindibad.

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro

Bank-id användes utomlands

Han efterlystes av polisen och anhölls i sin frånvaro i oktober 2022.

Polisens utredning visar att under tiden mannen var efterlyst användes hans bank-id i flera olika länder, bland annat i Tyskland, Bosnien och Irak.

Den 24 november förra året publicerade SVT Nyheter Örebro en granskning.

Överlämnade sig

I den avslöjades att mannen besökt Örebro tingsrätt två gånger under hösten 2023 för att delta i sammanträden om hans bolags konkurs – samtidigt som han var anhållen i sin frånvaro.

Samma dag överlämnade mannen sig till polisen.

Kastat sten mot polisen

Han erkände sedan i förhör att han bland annat vält kravallstaket, maskerat sig och kastat sten mot polisen. Han har även slagit med en gren mot en polisbuss.

Mannen döms därför för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

I samband med konkursen anmäldes mannen även för misstänkt ekonomisk brottslighet, men enligt Ekobrottsmyndigheten beslutade en åklagare att inte inleda förundersökning i ärendet.

Utöver den förra Sindibadägaren döms ytterligare fem personer för inblandning i upploppen. De döms till fängelse mellan ett och fyra år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT Nyheter Örebros granskning här. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro

Mer i ämnet