Avfallsbrister på livsmedelsbutiken Sindibad i Örebro har pågått i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara återkommande livsmedelsbrister som uppdagats i butiken Sindibad i Örebro. Enligt miljökontoret har det även funnits problem med avfallshanteringen – och de har pågått i flera år.

– Man kan se det ur konkurrenssynpunkt jämfört med andra företag. Det är viktigt att samma regler gäller för alla, säger Johanna Elfving, tf förvaltningschef på miljökontoret.

För ungefär tre år sedan hittades matavfall dumpat på en ristipp nära Norra bro. Genom fraktsedlar som hittades bland avfallet kunde miljökontoret knyta det till en person med koppling till Sindibad.

Mannen förnekade att han dumpat avfallet.

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro
Matavfallet som hittades dumpat. Foto: Miljökontoret i Örebro

Skräpigt vid fastigheten

Det har genom åren funnits återkommande avfallsproblem vid lokalen på Holmen. Periodvis har det varit skräpigt vid fastigheten och enligt miljökontoret saknar Sindibad vissa avtal för att hantera sitt avfall.

Det har lett till att livsmedelsbutiken ibland haft problem med exempelvis råttor.

När en person med koppling till Sindibad 2019 ansökte om tillfälligt bygglov för livsmedelverksamhet motsatte sig därför miljökontoret i ett yttrande att ansökan skulle beviljas.

Men byggnadsnämndens ordförande valde att godkänna bygglovet.

Miljökontoret hittade råttspillning i lokalerna vid en kontroll under 2021. Foto: Miljökontoret

Kopplingar mellan ägare

Det har varit några olika företag som drivit Sindibad senaste åren, men både miljökontoret och SVT hittar kopplingar mellan personerna.

Nyligen inkom en ansökan till Örebro kommun om att ett nytt företag ska ta över butiken. Även denna gång finns det kopplingar till den tidigare ägaren.

SVT Nyheter Örebro har sökt ansvariga via mejl, sociala medier och olika telefonnummer. Slutligen svarar någon på numret som den nya ägaren uppgett, men mannen vill inte medverka i en intervju.

I klippet ovan: Hör vad mannen svarar när SVT ringer upp och hör även miljökontoret berätta mer om avfallsbristerna på Sindibad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro

Mer i ämnet