Per Lilja (S) vill se hårdare krav på personer som ska starta mataffärer

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner har svårt att komma åt livsmedelsverksamheter som systematiskt missköter sig. Nu vill ordföranden i miljönämnden i Örebro kommun se hårdare krav på personerna som startar livsmedelsföretag.

– Ska man hantera kött så ska man ha kännedom om hygienkraven. Ett prov eller motsvarande hade varit önskvärt, Per Lilja (S), ordförande.

SVT har tidigare rapporterat om en livsmedelsbutik i Örebro där miljökontoret hittar brister gång på gång.

Bland annat handlar det om återkommande problem med skadedjur och att ytor där kött hanteras varit bristfälligt rengjorda.

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro

Hälsorisk för konsumenterna

Per Lilja menar att det uppdagats brister i butiken som innebär hälsorisker för konsumenterna.

– Är varorna inte rätt märkta och man är allergisk mot exempelvis nötter, då kan man bli väldigt sjuk eller till och med avlida, säger han. 

Butiken har tidigare fått både förbud utfärdat mot sig och flera viten – men trots det har problemen fortsatt. Anledningen är att sanktionsåtgärderna kommunen kan ta till mot livsmedelsverksamheter är tillfälliga och måste hävas när ägaren åtgärdat problemen.

Näringsförbud inte effektivt

Kommuner kan avregistrera verksamheter som missköter sig, men enligt Miljökontoret i Örebro kommun fyller den åtgärden ”ingen funktion” eftersom företag helt enkelt kan registrera sig igen.   

Per Lilja vill därför se en regeländring, men tror inte att näringsförbud är effektivt. Han menar att verksamheter kan startas upp igen av bulvaner och att det finns risk för godtycklighet i besluten.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro

Mer i ämnet