Örebro kommun hittar fler brister i livsmedelsverksamheter

Uppdaterad
Publicerad

Miljökontoret i Örebro kommun hittade förra året fler brister i livsmedelsverksamheter som ledde till sanktionsåtgärder. En förklaring kan vara att det under senare år dykt upp fler så kallade fristående butiker – som inte ingår i de större kedjorna.

– Det är väldigt lätt att starta livsmedelsföretag, säger Kristian Hellström, enhetschef på miljökontoret. 

Det är kommunernas miljöförvaltningar som utför tillsyn mot exempelvis livsmedelsbutiker, restauranger och grossister så de följer rådande lagstiftning.

Förra året ökade antalet ärenden i Örebro kommun där miljökontoret utfärdade föreläggande, vite eller förbud mot livsmedelsverksamheter.

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro

Sticker ut

Enligt Kristian Hellström kan en förklaring vara att livsmedelsinspektörerna blivit bättre på att uppmärksamma brister i verksamheterna. Men samtidigt sticker vissa typer av butiker ut i statistiken och får oftare olika typer av sanktionsåtgärder.

– Det är ofta butikerna som står utanför kedjorna, för de är tvungna att själva hålla koll på den lagstiftning som finns och få in den kompetens som behövs för att kunna driva en verksamhet så man följer våra regler, säger Hellström.

Brister återkommer

Nyligen fattade miljönämnden beslut om att en fristående butik i Örebro ska betala ett så kallat löpande vite, efter att livsmedelsinspektörer hittat brister i butiken gång på gång.

Hör mer om beslutet i klippet ovan.

Fakta: Åtgärder mot livsmedelsverksamheter i Örebro kommun

2018: 85

2019: 70

2020: 63

2021: 101

Fotnot. Omfattar föreläggande, vite och förbud.

Källa: Miljökontoret Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro

Mer i ämnet