Försäkringskassan: ”Personer försöker lura systemet”

Publicerad

En man från Örebro misstänks ha lurat Försäkringskassan på 15 miljoner kronor genom att hävda att han haft en neurologisk sjukdom. Nu uttalar sig Britt-Marie Hultström, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.
– Det finns alltid personer som försöker lura systemen, säger hon.

En 48-årig man från Örebro sitter just nu häktad för grovt bidragsbrott. Det här är brott som inte alltid är enkla att upptäcka enligt försäkringskassan.

– Det finns alltid personer som försöker lura systemen. I vissa fall finns det ett fullgott läkarintyg och vi utgår från det när vi ger ersättning. Då är det svårt att upptäcka, säger Britt-Marie Hultström.

Försäkringskassan har rutiner när sådana här händelser uppdagas.

– I samband med det här ser vi till att ersättningen omgående stoppas och sedan gör vi också ett återkrav. Eventuellt kan det vara skadestånd om det är en näringsidkare. I alla fall sker ett återkrav utifrån den felaktiga ersättning som gått ut, säger Britt-Marie Hultström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer