Kvinnan som är internationellt efterlyst. Bilden till höger kommer från den dömde hjälparbetarens Facebookkonto. På bilden syns en IS-flagga. Foto: Förundersökningen/polisen

Pengar gick till organisation med radikalislamistisk koppling

Uppdaterad
Publicerad

Frun till mannen som dömts i det stora assistansbedrägeriet i Örebro överförde totalt 30 000 kronor till en biståndsorganisation som hade radikalislamistiska kopplingar.

– En person som jobbade för organisationen dömdes för att ha uppmanat att skänka pengar till islamistiska terrorgrupper, säger Magnus Sandelin, ansvarig utgivare för Doku.

Huvudmannen i assistanshärvan och hans fru gjorde flera större pengaöverföringar till totalt sex olika företag och den här biståndsorganisationen.

Åklagare Anders Persson har sagt till SVT Nyheter Örebro att han tror att pengarna kommit från assistansbedrägeriet.

Misstänkt grovt bidragsbrott i Örebro

Central i radikal miljö

Enligt Magnus Sandelin på Doku, som granskar den jihadistiska miljön, var biståndsorganisationen central i den radikalislamistiska miljön i Sverige och samlade in pengar till personer som drabbats av Syrienkonflikten.

– De hade olika insamlingsmöten och på de här mötena deltog många kända profiler i den radikalislamistiska miljön, bland annat flera av de förvarstagna personerna som har varit uppmärksammade i och med Säkerhetspolisens insatser, säger han.

Internationellt efterlyst

Organisationen lade ner sin verksamhet 2016.

Kvinnan som gjort överföringarna är fortfarande misstänkt för inblandning i assistanshärvan och nu internationellt efterlyst.

SVT Nyheter Örebro har skickat frågor om transaktionerna till den dömde mannens advokat, men hon vill i nuläget inte kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt grovt bidragsbrott i Örebro

Mer i ämnet