Mannen i 50-årsåldern handlar en rullstolsramp kort innan Försäkringskassan skulle göra ett hembesök. Foto: Förundersökningen

Flera dömda i stor assistanshärva

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har dömts av Örebro tingsrätt till fängelse för inblandning i en stor assistanshärva. Bland de dömda finns både den örebroare i 50-årsåldern som erhållit assistansen, flera av hans personliga assistenter och mannen bakom assistansbolaget.

Mannen i 50-årsåldern döms till sex års fängelse för grovt bidragsbrott. Örebro tingsrätt slår fast att han vid 102 tillfällen totalt erhållit över 15,6 miljoner kronor i felaktigt utbetald assistansersättning.

Örebroaren har hävdat att han haft ett omfattande omvårdnadsbehov och längre perioder varit tvungen att använda sig av rullstol. Men polisutredningen visade bland annat att han varit och handlat en rullstolsramp strax innan Försäkringskassan skulle göra ett hembesök hos honom.

Misstänkt grovt bidragsbrott i Örebro

Har neurologisk sjukdom

Trots att tingsrätten menar att det är bekräftat att mannen har en neurologisk sjukdom slår rätten fast att han inte haft något assistansbehov under perioden som han döms för grovt bidragsbrott. 

Utredningen har även visat att flera av hans personliga assistenter befunnit sig på andra platser samtidigt som de tidsrapporterat att de arbetat hemma hos mannen i 50-årsåldern.

Sammanlagt döms sju assistenter för inblandning i bidragbrotten. Påföljden för dem sträcker sig från villkorlig dom och upp till två års fängelse.

Instruerat inför besöket

Även mannen i 40-årsåldern som drivit assistansbolaget döms för grovt bidragbrott. Bland annat har han instruerat mannen i 50-årsåldern vilken rullstolsramp han skulle köpa inför Försäkringskassans besök.

Mannen döms till fängelse i tre år och sex månader.  

De inblandade i härvan måste även tillsammans betala miljonbelopp i skadestånd till Försäkringskassan.

Hilda Bokvist, advokat åt örebroaren som erhållit assistansen, uppger för SVT Nyheter Örebro att de kommer överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt grovt bidragsbrott i Örebro

Mer i ämnet