Omfattande bevisning mot misstänkte bidragsfuskaren

Uppdaterad
Publicerad

Privata videoklipp, bilder, övervakningsbilder och polisens spaningsmaterial är bara några av de bevis som åklagaren tagit fram i åtalet mot den 48-årige örebroare som misstänks för grovt bidragsbrott.

Mannen misstänks för att sedan 2010 ha lurat till sig pengar från Försäkringskassan genom att simulera en neurologisk sjukdom. Mannen har på så sätt fått assistansersättning beviljad och genom åren fått över 15 miljoner kronor i ersättning.

Hur mannen har gått till väga för att få läkare att skriva sjukintyg då han till synes är frisk är ännu oklart. En av läkarna som skrivit ut intygen kommer att kallas som vittne till kommande rättegång.

Misstänkt grovt bidragsbrott i Örebro

Privat material väger tyngst

Åklagare Anders Persson har arbetat med ärendet sedan i november 2018. Då hade polisen spanat på mannen under en tid. Bevismaterialet som i åtalet lyfts fram är omfattande och består av flera olika delar, bland annat privata bilder och filmer.

– I det här målet är det oerhört relevant på grund av att det materialet går långt tillbaka i tiden. Polisens material sträcker sig inte så långt tillbaka. Det är den starkaste bevisningen på att han aldrig haft den sjukdom som han hävdat, säger Anders Persson.

Köper ramp – dagen före hembesök

Bland klippen som SVT tagit del av finns bilder där den åtalade mannen både går, sitter och leker med barn. Men det finns även bilder från butikers övervakningskameror där mannen bland annat ses handla ett större metallföremål.

– Det är en ramp för rullstolar. Den köper han dagen före att Försäkringskassan ska komma på ett föranmält hembesök, säger Anders Persson.

Mannen själv menar att han inte begått något brott.

– Han hävdar att han har haft behov av assistans och att han har bra dagar ibland. I den mån han valt att svara på våra frågor kan jag lägga till, säger Anders Persson.

Kan ge max fyra års fängelse

Enligt straffskalan kan grovt bidragsbrott max ge fyra års fängelse.

– Jag vill inte gå in på vad jag kommer yrka på, men det ligger nära till hands att det hamnar i närheten där för mannen. Det är mycket pengar det handlar om, så det borde vara straffvärt.

Ytterligare åtta personer och ett företag står åtalade i samma ärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt grovt bidragsbrott i Örebro

Mer i ämnet