Foto: Johan Nilsson/TT

Örebroare misstänks ha lurat Försäkringskassan på 15 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En 48-årig man sitter häktad misstänkt för att i åtta år ha simulerat en neurologisk sjukdom och på det sättet fått assistansersättning utbetalt till sig.

En man i Örebro sitter häktad misstänkt för grovt bidragsbrott. Mannen misstänks för att ha lurat Försäkringskassan på över 15 miljoner kronor genom att hävda att han haft en neurologisk sjukdom och därmed fått bidrag till assistanshjälp, rapporterar P4 Örebro.

– Det handlar om en man som under ganska många år har haft ett beslut från Försäkringskassan om assistansersättning. Misstanken består i att det beslutet är felaktigt och att han inte alls har det behovet som han påstår, säger åklagaren Anders Persson till radion.

Misstänkt grovt bidragsbrott i Örebro

Enligt åklagaren har det pågått i över åtta år. Mannen har lyckats få intyg från läkare, vilket har gjort att Försäkringskassan betalat ut pengarna till honom. Mannen förnekar brott och ytterligare fyra personer är misstänkta i målet med kopplingar till assistansen.

Åklagaren säger att det i nuläget inte finns några brottsmisstankar mot läkaren eller assistansbolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt grovt bidragsbrott i Örebro

Mer i ämnet