Skidanläggningen Klacken i Gillersklack. Foto: Cathrine Gustavsson / SVT

Försäljningen av Klacken stoppad

Uppdaterad
Publicerad

I dag, tisdag, skulle skidanläggningen Klacken utanför Kopparberg ha sålts på auktion av kronofogden. Men i sista stund stoppades försäljningen då företaget bakom anläggningen beviljats rekonstruktion.

Det handlar om bolaget JH Group som äger fastigheterna på Klacken, ett företag som har stora skulder. Däremot är driften av Klacken inte påverkad av de här turerna och anläggningen är öppen.

Beviljad rekonstruktion

Skidanläggningen Gillersklack

Förutom att kronofogden utmätt skidanläggningen och skulle sälja den fanns också en konkursbegäran riktad mot JH Group. 

Bolaget skrev i sin ansökan om rekonstruktion att man håller på med en omstrukturering och säljer av fastigheter för att täcka skulderna, vilket enligt bolaget ska ge större möjlighet att täcka skulderna än vad en konkurs skulle göra.

Och på måndagen beviljade Örebro tingsrätt rekonstruktion av bolaget, vilket alltså bland annat innebär att försäljningen av skidanläggningen stoppades.

Öppet som vanligt

Jimmy Hoppe är ägare både av JH Group och företaget som driver Klacken. Bakgrunden till skulderna är enligt honom att en bedragare lurat företaget på pengar, något som utreds av polis och åklagare.

Och trots de många turerna är skidanläggningen Klacken öppen som vanligt.

– Den här vintern har gått bättre än någonsin, säger han.

Fakta

Företagsrekonstruktion

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för de företag som har ekonomiska problem men som på sikt har en möjlighet att överleva.

Företaget eller borgenären kan ansöka i domstol om rekonstruktion. I en företagsrekonstruktion kan fordringsägarna får avstå från en del av sina fordringar.

Under den tid företagsrekonstruktionen pågår får utmätning inte ske, med vissa undantag.

Källa: Kronofogden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skidanläggningen Gillersklack

Mer i ämnet