Hör den biträdande smittskyddsläkaren Maria Remén förklara vilka faror multiresistenta bakterier innebär i klippet ovan. Foto: TT

Resistent bakterie hittad vid förskola

Publicerad

Det är testade barn på Brolyckans förskola i Örebro som fått stanna hemma i väntan på provsvar efter att en variant av den vanliga luftvägsbakterien pneumokocker upptäckts hos ett av barnen. Det skriver NA.se.

Den bakterie som upptäckts har utvecklat resistans mot penicillin. Det är därför som alla barnen nu måste undersökas, uppger NA.

– Ungefär 40 barn testades på onsdagen och de får inte komma tillbaka förrän provsvaren kommer, säger Gun-Britt Hallberg på Brolyckans förskola till SVT Nyheter Örebro.

På fredag ska ytterligare en grupp barn som ännu inte testats lämna prover. Även de barnen kommer i väntan på provsvar få stanna hemma från förskolan.

Brolyckans förskola har inte behövt hålla stängt med anledning av det inträffade.

En en första version av den här artikeln framkom uppgifter om att förskolan skulle hållas stängd med anledning av de bakterier som hittats. Den här uppgiften var felaktig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer