Förskolepersonal protesterar mot intygsbyråkrati

Uppdaterad
Publicerad

Att skriva så kallade vab-intyg har blivit ett merarbete som går ut över barnen. Det tycker förskollärare i Kumla. Och nu får de medhåll av kommunen som skrivit till regeringen.

– Givetvis har vi förhoppningen om att vi ska få ett svar från Stadsrådsberedningen men vi har skickat brev tidigare och inte fått några svar, säger Katarina Hansson, socialdemokratisk ordförande i Kumlas barn- och utbildningsnämnd.

Det var förra året som regeringen införde en regel som innebär att skolpersonal måste intyga att barnen inte varit på förskolan den dagen som föräldrarna söker ersättning för vård av sjukt barn från Försäkringskassan.

– Vi får ett intyg från föräldrarna där de har fyllt när barnen varit frånvarande sedan får vi checka med vår almanacka, och vi har hittat ett system där vi kan se när de är sjuka och inte, säger förskolläraren Marie Sellberg.

– Sedan ska vi fylla i antal dagar, stämpla och skriva under. Sedan gör vi en kopia för att vi också fått stickprovskontroller från Försäkringskassan, som visar på att de inte litar på oss.

– Vi vill att de ska jobba med pedagogiskt innehåll och inte fylla i blanketter, säger Katarina Hansson.

Men socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) ser inte något problem med systemet:

– Jag utgår från att förskolan alltid har statistik över när barnen är närvarande, och att man sätter ett kryss i en ruta och så får föräldern intyget dagen efter, när barnen kommer dit, säger hon.

– Det är inte min bild att det här skulle vara något större intrång i det pedagogiska arbetet.

Kumla kommun menar att det finns en överenskommelse mellan stat och kommun hur kostnaderna ska fördelas när regeringen lägger uppdrag på kommunerna.

– Det viktigaste är att vi får en kompensation om systemet ska kvarstå, så vi kan bygga upp ett system där vår personal inte behöver jobba med det här, säger Katarina Hansson, socialdemokratisk ordförande i Kumlas barn- och utbildningsnämnd.

– Om det är så att Sveriges Kommuner och Landsting tycker att de behöver ha en kompensation för det så får det återkomma och så får vi diskuterade i sedvanlig ordning när det gäller budgetfrågor, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.