Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Motdemonstranter satte eld på tre polisbussar på långfredagen i Sveaparken i Örebro. Foto: Kicki Nilsson/TT

Första hovrättsdomen efter påskupploppet: avslår utvisningar

Uppdaterad
Publicerad

De fyra män som först dömdes för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter påskupploppet i Sveaparken överklagade sina domar till Göta hovrätt. Och nu har hovrättens domar fallit. Domstolen skärper flera av fängelsestraffen men avslår utvisningarna.

I juni föll den första domen efter påskupploppet i Sveaparken, som utspelade sig i samband med den högerextrema politikern Rasmus Paludans inplanerade besök. Samtliga dömdes för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, två dömdes även för våld mot tjänsteman.

Männen som är mellan 20 och 30 år dömdes till fängelsestraff mellan fyra och fem och ett halvt år. Två av männen dömdes även till utvisning. Samtliga överklagade till hovrätten, som nu kommit med sin dom. Även där döms männen för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Våldsamt upplopp i Örebro

Hovrättens påföljd

Påföljden bestäms till fem års fängelse för tre av männen.

– Hovrätten tycker som tingsrätten att det här är ett allvarligt brott och har kommit fram till att straffvärdet för själva gärningen uppgår till omkring fem års fängelse, det har varit vår utgångspunkt, säger hovrättslagman Linda Hallstedt, till SVT.

Hovrätten anser inte att det finns skäl för utvisning, som två av männen dömdes till i tingsrätten.

– För att utvisa männen skulle det krävas mycket starka skäl för utvisning. Även om männen gjort sig skyldiga till ett allvarligt brott så finns det med hänsyn till deras personliga förhållanden inte tillräckligt starka skäl för att utvisa dem.

Sänkt straff

Den man som dömdes till det längsta fängelsestraffet i tingsrätten fick det sänkt med ett år. Tingsrättens dom var fem och ett halvt år men Göta hovrätt sänker det till fyra och ett halvt års fängelse.

– Det beror på att han inte var med under hela händelseförloppet, när angreppet mot poliserna var som mest intensivt. Då får han ett lite lägre straff på grund av det, säger Linda Hallstedt, hovrättslagman.

Professor om domens betydelse

Ytterligare fyra män som dömdes till grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter påskupploppet i Sveaparken har överklagat till Göta Hovrätt och den domen förväntas falla på måndag. Totalt har 17 personer frihetsberövats i samband med upploppet i Sveaparken, misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Joakim Nergelius, professor i juridik på Örebro universitet, menar att domens betydelse för framtida utgångar kan vara av betydelse men beroende på om domarna drivs vidare till Högsta domstolen eller inte.

– Är det så att ett av målen hamnar hos HD, så är det HD-domen som är den viktiga. Är det inte så ja då är den här domen vägledande. I och med att hovrätten ligger så pass nära Tingsrättens bedömning, i de allra flesta avseenden, har de tillsammans slagit fast ett gällande rättsläge som alla i Sverige som vill demonstrera eller motdemonstrera behöver förhålla sig till. Men det är för tidigt att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet